Q & A

Hoe smaakt hopwater eigenlijk?

Hopwater smaakt lichtbitter en heeft een lekker licht bubbeltje. Het combineert heel goed met de frisse smaak van citroen en er zitten nauwelijks calorieën in. Hopwater is alcoholarm, dat betekent dat er ca. 0,5% alcohol in zit. Dit komt doordat we suikers vergisten om op een natuurlijke manier wat koolzuur in de drank te krijgen, als gevolg hiervan ontstaat er ook een klein beetje alcohol.

Mislukt je oogst? 

Geen nood, je bent ons niets verplicht. Volgend jaar komt je plant vanzelf weer op.

Moet ik al mijn hop inleveren? 

Nee dat hoeft niet, wil in aanmerking komen voor een gratis pakketje hopwater dan vragen we wel een minimale bijdrage van 25 gram gedroogde hopbellen. Meer mag altijd 😊

Heb je geen groene vingers?

Hop is een heel gemakkelijke plant, die snel groeit en weinig verzorging nodig heeft. We zullen je op de hoogte houden met verzorgings- en oogsttips.

Zit je voor altijd vast aan het leveren van hopbellen?

De plant is jouw eigendom dus je bepaalt zelf of je de aankomende jaren weer je hop wil doneren.

Heb je al een hopplant in je tuin?

We leveren een speciaal geteeld ras hop die een specifieke licht bittere citrussmaak aan het hopwater geeft is dus we kunnen je oogst dan helaas niet verwerken. Maak er eventueel zelf een lekker biertje van!

Geen plek in je tuin?

Hop groeit de lucht in, dus eigenlijk is er alijd wel een plekje voor deze plant. Je kunt de scheuten langs een schutting, gevel of pergola laten groeien, maar ook een draad spannen waar de hop langs kan klimmen is voldoende. Hop kan ook in een pot gekweekt worden die voldoende groot is. Of geef een plant cadeau aan iemand die wel ruimte in de tuin heeft!

Weet jij iemand die ons hopwater kan verkopen in een winkel of horeca?

Dat horen we graag! Je kunt ons je tip mailen, dan zijn we je zeer dankbaar.

Extra info over hop:

Hop (Humulus Lupulus) komt al eeuwen voor in gematigde streken van Europa en Azië. Het wordt sinds de middeleeuwen gebruikt als smaakmaker van bier en om het bier helder en houdbaar te maken. Alleen de vrouwelijke hopbellen ofwel kegels kunnen worden gebruikt bij het brouwen. Hop heeft ook geneeskrachtige eigenschappen zoals een kalmerende werking, waardoor hop kan worden ingezet bij onrust of slaapproblemen. Ook helpt hop bij het herstellen van de geestelijke balans bijvoorbeeld bij vrouwen die last hebben van premenstruele- of overgangsklachten. 

Een hopplant is een winterharde vaste plant die scheuten kan krijgen van zo’n 4 meter lang dus de plant heeft veel (verticale) ruimte nodig. Een klein beetje organische mest en in droge perioden of als de hop in bakken wordt gekweekt regelmatig water geven is voldoende qua verzorging. Als de plant ouder en groter wordt kan het nuttig zijn om de plant in toom te houden door de kluit door te hakken en wil je je oogst optimaliseren, dan kun je op bepaalde momenten hopscheuten weg snoeien. Jonge hopscheuten kunnen ook gegeten worden, dus je hoeft niks weg te gooien. Hop groeit graag in de zon of halfzon en bloeit in juni tot augustus. Daarna verschijnen de hopbellen die in september geoogst kunnen worden. Daarna sterft de plant af en kun je het afknippen. In het nieuwe jaar groeit de plant dan vanzelf weer uit.

Vlak voordat de schutblaadjes van de hopbellen open gaan kan er geoogst worden op een droge dag. De gele korreltjes in de bellen bevatten lupuline, de werkzame stof van de hop. De hopbellen kunnen op kranten of op een rooster of hor worden gedroogd op een warme, droge plek waar voldoende luchtcirculatie is.