Recepten

Stoofpotje met kip en blond  bier (4 personen)

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • roomboter
  • 1 kg kippendijen
  • 1 el bloem
  • 1/2 l kippenbouillon
  • 1 flesje blond bier
  • 2 laurier blaadjes
  • 200 gr katenspek
  • 500 gr gemende paddenstoelen
  • 400 gram basmati rijst
  • 1 tl truffeltapenade
  • 50 ml extra vergine olijfolie
Stap 1

Snijd de uien en de knoflook in grove stukken.
Smelt wat roomboter in een grote pan en bak de kippendijen rondom bruin.
Strooi bloem over de kip en voeg de ui en knoflook toe.
Roer alles door elkaar en bak het gedurende ca 5 minuten op matig vuur tot de uien glazig zijn.
Schenk het bier en de helft van het bouillon erbij en voeg de laurierblaadjes toe.
Laat de kip 1 uur op laag vuur pruttelen in gesloten pan.
Als het gerecht te droog wordt kun je de rest van de bouillon toevoegen.

Stap 2

Snijd de katenspek in reepjes en bak deze samen met de paddenstoelen ongeveer 5 minuten in een koekenpan en voeg het toe aan de stoofpot.

Stap 3

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Giet de rijst af en roer de tapenade en olijfolie door de rijst.

Serveer de stoofpot samen met de rijst en een frisse groene salade. Eet smakelijk!

Sticky Brownie met Stout  bier

  • 250 gr pure chocolade
  • 250 gr roomboter
  • 300 gr bruine suiker
  • 1 snufje grof zeezout
  • 1 vanillestokje
  • 2 tl oploskoffie
  • 3 eieren
  • 100 ml dark roast bier
    (of ander stout bier)
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
Stap 1

Hak de chocolade in grove stukken. Smelt de boter in een pan en voed de chocolade toe
Roer alles goed tot dat de chocolade gesmolten is. Voeg de suiker en het zeezout toe en roer nogmaals goed door.
Haal de pan van het vuur. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Roer het vanillestokje, het merg en de oploskoffie door de chocoladesaus.

Stap 2

Klop de eieren los in een grote kom.
Haal het vanillestokje uit de chocoladesaus en roer de chocolade samen met het bier door de eieren.
Zeef het bakmeel boven de kom en spatel dit door het beslag.
Giet het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm

Stap 3

Bak de brownie in circa 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C

Irish Red Bier-soep met gekarameliseerde ui (4 personen)

  • 2 grote uien
  • Boter
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl tijm
  • 1 flesje Irish red bier
  • zout en zwarte peper
  • meergranen brood (kleine bol)
  • 100 gr geraspte Gruyère
Stap 1

Pel en snipper de uien.
Smelt wat boter in een pan en bak de ui in ca. 3 minuten samen met de suiker op laag vuur zachtjes bruin. Regelmatig omscheppen.
Voeg de tijm, het bouillon en het bier toe. Breng de soep al roerend aan de kook en laat ca. 20 minuten zachtjes sudderen. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Stap 2

Grill voorverwarmen. Snijd het brood in schuine plakjes van ca 2 cm dik. Verdeel de soep over 4 ovenvaste soepkommen.
Leg de sneetjes brood erin en bestrooi het geheel met de kaas. Zet de soepkommen op een bakplaat en laat de kaas onder de hete grill in 2 tot 3 minuten smelten